Ühise muusika- ja balletikooli arhitektuurikonkursi võit läks Austriasse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise konkursi võidutöö.
Rahvusvahelise konkursi võidutöö. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna muusikakeskkoolile, Georg Otsa nimelisele muusikakoolile ja Tallinna balletikoolile ühise maja rajamise rahvusvahelise arhitektuurikonkursi võitis Austria firma Atelier Thomas Pucher ZT GmbH.

Arhitektuurikonkursi võitjate avalikustamisel ütles haridusminister Jaak Aavisoo, et Eesti hariduselus on täna kindlasti tähtis päev. Kolme kooli ühismajast on juba umbes kümme aastat räägitud.

«Nüüd on meil silme eest ilus projekt, loodame, et see ka teoks saab,» märkis minister. «Tahaks loota, et võidutöö realiseerimine ei takerdu niisuguste probleemide taha, et kui arveid on vaja maksta, siis küsitakse, kas meil seda raha ka on.»

Aaviksoo ei soovinud spekuleerida, kui palju 700 õpilasega ühise koolimaja rajamine kokku maksma läheb. Tema sõnul tuleb aga rahanumbreid ikka lugeda, sest me ei ole eriti rikas riik ning peame oma soovid ja võimalused kooskõlla viima.

«Kuna antud juhul on tegemist riigi koolidega, siis peame vaatama, kuidas mõistlikke proportsioone leida,» rõhutas minister. «Kui rahadest rääkida, siis see on juba tulevase ehitaja, Riigi Kinnisvara ASi kui tellija ning ka haridus- ja teadusministeeriumi kui rentniku läbirääkimiste teema. Raha tuleb lugeda väga hoolikalt, sest õpetajatele peame maksma korralikku palka, sest õpetaja on olulisem kui kõik muu hariduses. Kõige suurem probleem Eesti hariduses ongi see, et maksame õpetajatele piinlikult vähe.»

Võitja firma üks esindajatest Martin McLean ütles, et kolme kooli ühishoone rajamisel oli üks peamine eesmärk noortele muusikutele ja tantsijatele turvalise ja inspireeriva keskkonna loomine.

«Meie töö oma vormiga ning hoone keskele tekkiva siseaiaga loobki niisuguse keskkonna,» lisas McLean.

Ta lisas, et arhitektuurikonkursi tingimused olid keerulised ja rasked, kuid Austria arhitektuuribürool on suured kogemused, mistõttu saadi hakkama. Näiteks hiljuti valmis bürool ühe muusikakooli tööprojekt ning võideti Varssavi sümfooniaorkestri maja konkurss. See rajatis võib saada Poola pealinna üheks sümbolhooneks.

Tallinna pearhitekt Endrik Mänd mainis, et Pärnu maanteele perekonnaseisuameti maja kõrvale Tallinna Ülikooli endise ühiselamu asemele rajatava kolme kooli ühishoone detailplaneeringu koostamine on algatatud. Paika on pandud tulevase maja linnaehituslikud põhimõtted, mis olid ka aluseks arhitektuurivõistluse tingimuste koostamisel. Võistluse eesmärk oli leida lahendus, mis väliselt rikastaks linnaruumi, sisemiselt aga looks õhustiku, kus õpilased tunneksid end hästi.

Männi sõnul loodab ta, et detailplaneering valmib pooleteise või kahe aastaga, kui kõik sujub ning osapoolte vahel mingeid erimeelsusi ei teki. Kuna võidutöö on teada, siis nüüd tuleb maha istuda ning arutada, kuidas seda menetletava detailplaneeringuga kokku sobitada.

Riigi Kinnisvara ASi esindajad avaldasid tänasel arhitektuurikonkursi võitjate väljakuulutamisel lootust, et hiljemalt 2015. aastal oleks hoone valmis ning kolm kooli võiksid sinna sisse kolida.

Kolm esimest kohta

1. koht – «Vaikuse aed». Ettevõte: Atelier Thomas Pucher ZT GmbH. Autorid: Thomas Pucher, Erich Ranegger, Robert Lamprecht, Jan Schrader, Elisabeth Weber.

2. koht - «Octopus». Ettevõte: arhitektuuribüroo Emil Urbel. Autorid: Andrus Mark, Emil Urbel, Aleksandr Zverev.

3. koht - «Pausid & poosid». Ettevõte: Ninja Stuudio. Autorid: Jaan Tiidemann, Tõnis Arjus, Eve Komp.

Esimese koha preemia on 25 564,66, teise koha preemia 15 977,91ning kolmanda koha preemia 9586,75 eurot. Lisaks pälvisid kõik kolm tööd konkursi esimeses etapis ergutuspreemia 6391,16 eurot. Konkursi esimeses voorus jäi sõelale 28 tööd, milles rahvusvaheline žürii valis teise vooru 10 paremat. Teises voorus sai kavandeid täiendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles