Lokk: Tallinnas väheneb numberhinnete roll

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klassiruumides soovitatakse kasutada tahvleid, millele kirjutamiseks ei kasutata kriiti.
Klassiruumides soovitatakse kasutada tahvleid, millele kirjutamiseks ei kasutata kriiti. Foto: SCANPIX

Tallinna haridusameti üldhariduse osakonna juhataja Viivi Loki sõnul teevad Tallinna koolid tööd numbriliste hinnete rolli vähendamise nimel, kusjuures mitmed koolid mõtlevad neist üldse loobuda.

Loki sõnul muudavad mullu vastu võetud uus põhikooli ja gümnaasiumiseadus ning uued riiklikud õppekavad hindamist ka Tallinnas.

«Palju kõneainet pakub kujundav hindamine ja selles vallas tehakse juba uute õppekavade loomisel koolides palju tööd, tellitakse koolitusi ja toimuvad arutelud hindamise teemadel,» rääkis Lokk Postimees.ee’le.

Tema sõnul tuleb arvestada, et hindamise muutmine võtab kaua aega, sest õpetajate ja ühiskonna harjumused on välja kujunenud.

«Paljudes koolides on 1. klassis antud sõnalisi hinnanguid, lapsevanemad püüavad aga neid tihti harjumuspäraselt numbriteks konverteerida,» tõi ta välja ühe üleminekuraskuse.

«Kujundav hindamine muudab hindamise olemust, ainult number ei kajasta lapse edukust, ei anna tagasisidet tema arengust, kuid nüüd saab just kujundav hindamine selleks, nn mittenumbriliseks võimaluseks.»

Numbrilisest hindamisest loobuda on Loki sõnul küll keeruline, kuid Tallinnas mõtlevat juba mitu koolijuhti oma kooliga sellele, et numbritest võiks loobuda, alates esimesest kolmest klassist.

Mullu vastu võetud põhikooli- ja gümnaasiumiseadus lubab lükata numbriliste hinnete panemist 7. klassini edasi. Taanis hakatakse näiteks numbrilisi hindeid panema alles 8. klassis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles