Käbin: vastuolusid põhiseadusega leiab kõigist valimisseadustest

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Käbin.
Tiit Käbin. Foto: Peeter Langovits

Eesti Rahvusringhäälingu telesaates «Vabariigi kodanikud» väitis veteranpoliitik Tiit Käbin, et õiguskantsler oleks pidanud alustama sellest, et vastuolusid põhiseadusega leiab igast valimisseadusest.

Käbin ütles, et õiguskantsler Indrek Teder alustas Tallinna linnavõimu valimiskorda kritiseerides valest kohast, kuna vastuolusid leiab mujaltki.

Ta tõi näiteks, et suletud nimekirjade süsteem europarlamendi valimistel on vastuolus otseste valimiste printsiibiga ja näiteks viie protsendi künnis läheb vastuollu valimiste proportsionaalsuse põhimõttega.

Politoloog Rein Toomla pakkus aga naljaga pooleks Tallinnale välja kahekojalise volikogu süsteemi, kui soovitakse pealinna tingimata üheringkonnaliseks muuta, aga samas säilitada ka linnaosade rolli.

Enne linnaosade koja loomist soovitas Toomla aga järele mõelda, kas linnaosasid sellisel kujul on Tallinnale üldse vaja, ehk et kas linnaosad on piisavalt omavalitsuslikud üksused. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles