Alansil avatakse Vabadusristi kavaleri bareljeef

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harjumaal Kõue vallas Alansil admiral Johan Pitka memoriaalil avatakse homme Vabadusristi kavaleri kapten Paul Laamanni pronksist bareljeef.

Homme kell 14 avavad skulptor Tõnu Maarandi valmistatud bareljeefi Kõue vallavanem Andres Õis, Kaitseliidu esindaja ning mälestusmärki õnnistab ja mälestusteenistust peab Kaitseliidu kaplan Aivar Sarapik.

1893. aastal Tartus sündinud Vabadusristi kavaler kapten Paul Georg Laamann oli admiral Pitka üks lähedasemaid võitluskaaslasi ning teenis 1. Eesti polgus.

1918. aasta novembris korraldas Laamann Tallinna kaitseliitlasena patrullteenistust ja pealinna sisekaitset. Vabadussõjas oli ta soomusrongide ülem, hiljem Tartumaa Kaitseliidu ülem ning Võru linna malevkonna pealik.

1930. aastate alguses oli Laamann vabadussõjalaste liikumise üks liidreid ja Vabadussõjalaste Keskliidu Võrumaa esimees.

Teise maailmasõja puhkedes astus Laamann vabatahtlikuna sõjaväkke. 1944. aasta augustis määras kontradmiral Pitka Laamanni endanimelise löögiüksuse staabiülemaks. Sama aasta oktoobris Laamann arreteeriti.

NKVD sõjatribunal mõistis ta surma ning ta lasti maha 1946. aasta 25. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles