Kruuda tegi 90 miljoniga kooli korda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna ühisgümnaasiumi maja remontimine ning spordiplatsi kordategemine läks maksma ligikaudu 90 miljonit krooni.
Tallinna ühisgümnaasiumi maja remontimine ning spordiplatsi kordategemine läks maksma ligikaudu 90 miljonit krooni. Foto: Peeter Langovits

Ühisgümnaasium on üks kümnest Tallinna koolist, mille suurärimehed


Oliver Kruuda ja Urmas Sõõrumaa oma rahaga korda tegid.


Remonditud ühisgümnaasiumi värvist lõhnavates ruumides ning kunstmuru ja nelja jooksurajaga spordiväljakul ringkäiku tehes tahtis linnapea Edgar Savisaar kooli korda teinud suurärimehelt Oliver Kruudalt teada saada, kui palju selleks ka raha kulus.

«Ei tea täpselt,» ütles Kruuda esimese hooga.

«Oliver Kruuda, kas te raha ei loegi siis?» ei jätnud Savisaar järele.
Paari hetke pärast ütles Kruuda linnapeale, et kooli kordategemine läks maksma umbes 90 miljonit krooni.

Teha on veelgi


Selle raha eest on ühisgümnaasium pärast 15 aastat ootamist lõpuks korda saanud küll. Põhimaja ja võimla vahele on ehitatud päris uus hooneosa, kus leidsid koha ka päris uued klassiruumid. See tähendab, et kõik õpilased saavad nüüd koolis käia ühes vahetuses.

Ühisgümnaasiumi direktor Mehis Pever mainis, et ruumi tuli juurde küll, aga maja on ikka täis. Esialgu oli mõte ehitada eraldi algklasside hoone.
See plaan jäi küll teostamata, kuid ei ole lõplikult maha maetud. Tulevikus näeb direktor kooli maa-alal ka omaette spordihoonet. Koolimaja arendaja ja haldaja, Kruudale kuuluv BCA Center on sellega ka päri, kuid niisuguse projekti teostumine eeldab linna rahastamist.

«Graafik oli pingeline küll, aga ehitajaga olen rahul,» kinnitas Pever. «Kool ei ole veel sugugi valmis. Aga kas üks tegus kool üldse kunagi valmis saab?»

Direktor lisas, et pärast aastapikkust eemalolekut algas eelmisel nädalal värvist lõhnavasse hoonesse sissekolimine. Sättimist veel on, kuid lapsed saavad juba rõõmsavärvilistes klassiruumides ja kabinettides õppida. Korda tehtud staadion on ümbritsetud vastupidava traataiaga, et koertega jalutajad ja piknikupidajad sinna enam ligi ei saaks.

Kruuda kinnitas piduliku avaaktuse kõnes, et on pingsalt jälginud kõigi tema raha eest remonditava viie kooli valmimist. Ühel päeval oli tal tekkinud isegi nii suur uudishimu, et pidas auto kinni ning läks ühisgümnaasiumisse vaatama, kui kaugel tööjärg ka on.

Kruuda soovitab

«Kooli autovärav hoidke ikka kinni ja ärge neid sinivalgeid politseiautosid sisse laske, et nad ei saaks autojuhte kiusata,» jagas Kruuda koolijuhtidele soovitusi. Teatavasti meeldib liikluspolitseinikele kooli juures Pärnu maanteel kihutajaid peilida.

Hiljem koolis ringi käies tegi Kruuda veel ühe ettepaneku. Nimelt soovitas ta endise keemiaklassi Pärnu maantee viadukti poole jäävad aknad ruloode või kardinatega kinni katta, et Äripäeva maja näha ei oleks.

Ühisgümnaasiumi hoolekogu liige Raivo Niidas kinkis koolile suure seinakella. See pidavat tähendama, et aeg on vastremonditud majas jälle oma tavapärasesse sängi voolanud ning edaspidi peab koolielu just selle kella järgi käima hakkama.

Savisaar andis aga linnavalitsuse kingitusena koolile üle oma 1000 lehekülje paksuse raamatu «Peaminister», et lapsed saaksid sellest ajalugu õppida.

Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula märkis, et kui tänavu sai erakapitali rahastamisel korda kümme kooli, siis järgmisel aastal renoveerib linn oma rahaga neli – Juhkentali gümnaasiumi, Lilleküla gümnaasiumi, Mahtra gümnaasiumi ja 53. keskkooli. Kui kõik hästi läheb, avavad need koolid uksed taas 1. septembril.

2010. aastal on aga kavas jälle ärimeeste raha kaasata, et põhjalikult remontida humanitaargümnaasium, Liivalaia gümnaasium, Väike-Õismäe gümnaasium ja Järveotsa gümnaasium.

Remonditud

Oliver Kruuda firma BCA Center tehtud:
•    Karjamaa gümnaasium
•    Haabersti vene gümnaasium
•    Sikupilli keskkool
•    Nõmme gümnaasium
•    ühisgümnaasium

Urmas Sõõrumaa firma Vivatex Holding tehtud:
•    Pelgulinna gümnaasium
•    32. keskkool
•    Kristiine gümnaasium
•    Laagna gümnaasium
•    Kalamaja põhikool
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles