Kahtlane rahaeraldus ähvardab Jõelähtme vallajuhilt ameti viia

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõelähtme rahvaliitlasest endine vallavanem Ardo Lass tõusis valda juhtima 2007. aasta kevadel toimunud võimuvahetusega, kuid pidi eelmise aasta lõpus ameti maha panema.
Jõelähtme rahvaliitlasest endine vallavanem Ardo Lass tõusis valda juhtima 2007. aasta kevadel toimunud võimuvahetusega, kuid pidi eelmise aasta lõpus ameti maha panema. Foto: Triin Olvet

Kolme aasta sees juba kaks korda vahetunud Jõelähtme võimuliit ähvardab taas muutuda, sest Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) tahab võimu juurest kõrvale tõrjuda Keskerakonda ja Rahvaliitu.

Suurem tüli lahvatas oktoobri lõpus, mil IRLi piirkonna juhi ning vallavolikogu liikme Tiia Välgu sõnul selgus ootamatult, et vallavalitsus eesotsas vallavanem Ardo Lassi (Rahvaliit) ja abivallavanem Ljudmila Kaskaga (Keskerakond) on ilma volikogu teadmata võtnud vallale 1,2 miljonit krooni kohustusi Uusküla aianduskooperatiivides planeeringu tegemiseks.

IRL ja mitmed volikogu opositsioonipoliitikud näevad selles finantsdistsipliini rikkumist, sest volikogu pole taolisi rahaeraldusi kinnitanud. Välk märkis, et seda tunnistanud valla finantsjuht lahkus ametist.

«On tekkinud olukord, et inimesed ei taha tagantjärele kätt tõsta, et asju seadustada,» ütles Välk. «Ja meie oleme seda meelt, et nii enam jätkata ei saa.»

Ta lausus, et juba enne Uusküla juhtumi ilmsiks tulemist olid võimuliitlaste suhted jahenenud ning pidas selle põhjuseks tasapisi lähemale nihkuvaid valimisi.

«Meie inimestega enam ei arvestatud ja see tekitas sisemisi pingeid,» märkis Välk. «Kui oled liidus, siis tahaks koos otsuseid teha, kuid praeguse vallavalitsuse otsused kipuvad ootamatud olema.»

Jõelähtme valla avalike suhete peaspetsialist Merike Metstak teatas Postimees.ee´le, et selle aasta juulikuus algatas vallavalitsus Uusküla piirkonna detailplaneeringu ning see on möödapääsmatu, et korrastada ja viia õigusaktidega vastavusse ligi 400 krundiga tiheasustusala.

Tema sõnul on vastavalt sõlmitud lepingutele tänaseks planeeringu tegemiseks välja makstud 483 000 krooni. Metstak tõdes, et Uusküla arendamise aluseks on volikogu otsusega kinnitatud Jõelähtme valla arengukava.

Vallavõim vahetus eelmine kord 2007. aasta mais, mil võimul olnud Reformierakonna ja Rahvaliidu asemele tuli uue koalitsioonina praegune Rahvaliidu, Keskerakonna ja IRLi võimuliit.

Pärast 2005. aastal toimunud valimisi tuli algselt võimule Reformierakonna ja IRLi liit, mis aga aasta hiljem lagunes, kuid võib nüüd uuesti võimule naasta.

Sagedasi võimuvahetusi soodustavad ka asjaolud, et kohtade jaotus parteide vahel on suhteliselt võrdne ning mitmed volinikud on liikunud ühe erakonna juurest teise juurde ning lisaks on volikogus ka kaks sõltumatut saadikut.

Välk tunnistas, et IRL otsib praegu uue vallavõimu moodustamiseks toetust ning lootis, et praeguse vallavanema umbusaldamine peatselt ka õnnestub.

Järgmine vallavolikogu istung peaks praeguse seisuga toimuma novembri viimasel nädalal.

 ARHIIV! Jõulist võimupööret saatsid aplausid ja ähvardused

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles