Tänavapuhastusfirmad jäid kriisiolukorras tööga jänni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesklinna kõnniteedel pidid inimesed üle tänava pääsemiseks lumes sumpama.
Kesklinna kõnniteedel pidid inimesed üle tänava pääsemiseks lumes sumpama. Foto: Toomas Huik

Tugev tuisk lõppes Tallinnas juba pühapäeva õhtul, kuid inimesed pidid veel eile linnas lume ja soola segus sumpama ning autod konarlikel ja kitsastel tänavatel ukerdama.


Abilinnapea Deniss Boroditš tunnistas eile, et on pettunud linna lepingulisteks partneriteks olevates koristusfirmades Teho AS ning Tänavapuhastuse AS, kes ei ole oma ülesannetega hakkama saanud.



«Kui tavalistes talvetingimustes saavad nad hakkama, siis kriisiolukorras mitte,» kinnitas Boroditš. Seetõttu kehtestab linn neile suured majanduslikud sanktsioonid ehk jätab osa lepingus ettenähtud teenustasu maksmata. See on neile kõige väiksem võimalik karistus ja põhjalikum arutelu firmadega tuleb pärast kriisiolukorra lahenemist.



Karistus juba käes


Nende firmade lohaka töö tõttu on kõige hullem olukord kesklinnas, Lasnamäel, Pirital ja Nõmmel. Mustamäel, Õismäel ja Põhja-Tallinnas sai linna kolmas lepingupartner Jaakson & Ko oma tööga enam-vähem hakkama.



Abilinnapea ütles, et eilsel nõupidamisel kinnitasid Teho ning Tänavapuhastuse ASi esindajad ise, et jäid lumekoristamisega jänni. Kõige hullemad näevad linnas välja bussi- ja trollipeatused ning ülekäigurajad, kus inimestel tuleb sügavas lumes sumbata.



Eile hommikul said koristusfirmad karmi käsu, et kella neljaks ehk linlaste kojumineku ajaks peavad need kohad puhtad olema.



Kuna Mustamäel, Õismäel ja Põhja-Tallinnas võib olukorraga rahul olla, suunab Jaakson & Ko osa oma sahkpuistureid appi hätta jäänud Tehole.



Nõmme linnaosavanem Rainer Vakra teatas, et Tehol jääb lohaka lumekoristamise eest saamata 35 000 krooni lepingujärgset teenustasu. Kui olukord ei parane, suureneb summa veelgi. «Kurb tõsiasi on see, et linnaosa partner Teho ei ole seni (eile – toim) veel sahaga Nõmme paljudele väiksematele tänavatele jõudnudki,» lausus Vakra. «Linnaosavalitsus kaalub hetkel tõsiselt selle firmaga tänavate hoolduse lepingu lõpetamist.»



Kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sulg tõdes, et koristusfirmad peavad paratamatult jalakäijate ülekäiguradasid puhastama iga kord pärast lumesaha möödasõitmist, sest tekivad uued vallid. Ta tunnistas eile hommikupoolikul, et linnas on umbes ülekäiguradasid kahjuks veel küll.



Künklik Lasnamäe


Transpordiameti peaspetsialisti Vello Lõugase sõnul on koristusfirmade lohaka töö tagajärjel mitu tänavat märksa kitsamaks muutunud ja autod peavad mõnes kohas vastassuuna vööndisse sõitma. Üks niisugune lõik asub Narva maanteel Russalkast kuni Pronksi tänavani.



Ka Vabaduse puiesteel on mõlemas suunas esimene sõidurada nii kitsas, et veoautod seal sõitma ei mahu. Järvevana tee ja Veerenni tänava ristmikul on osa radasid lume all.



Tänavapuhastuse ASi osakonnajuhataja Tõnno Tiis lubas eile, et hiljemalt õhtuks on enamik kesklinna ülekäiguradadest lumest puhtad. Brigaadid töötavad pidevalt ning tegutsevad kvartalite kaupa.



Ka Teho juhatuse liige Enn Proosväli ütles, et firma kõik töömehed ja masinad rabavad pidevalt, et tänavate olukorda paremaks muuta.



Sellest hoolimata kattis veel eile keskpäeval Lasnamäel Osmussaare teed paks lahtine lumi. Liikuri, Vana-Kuuli ja mitmed teised tänavad olid aga nii künklikud, et bussid pidid seal liikuma üliaeglaselt.



Proosväli avaldas lootust, et sool teeb oma töö ja kinnisõidetud lumi muutub sodiseks ning selle saab sahaga tänavatelt ära lükata. Iga tunniga läheb olukord paremaks, oli ta kindel. Samas tunnistas ta, et firma on lume koristamisel tõesti möödalaskmisi teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles