Kasiinosaare idee kogub juba liha luudele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasiino- ja kahe teise saare mahulise väljanägemise koostas ARS Projekt, detailpaneeringu eskiisi K-Projekt.
Hoonete arhitektuurse lahenduse saamiseks tuleb korraldada rahvusvaheline konkurss.
Kasiino- ja kahe teise saare mahulise väljanägemise koostas ARS Projekt, detailpaneeringu eskiisi K-Projekt. Hoonete arhitektuurse lahenduse saamiseks tuleb korraldada rahvusvaheline konkurss. Foto: Repro

Tallinna kunstigümnaasiumi direktor ning linnavolikogu keskerakondlasest liige Märt Sults ei kahtle enam sekunditki, et kasiinosaar Paljassaarde lähiaastatel kerkima hakkab.


Nevada kõrbesse Las Vegase märgupõrgute rajaja lasti Sultsi sõnul paar aastat pärast nende valmimist maha, sest need tootsid ainult kahjumit. Veidi hiljem hakkasid aga õnnemängijate hordid sealsetele firmadele tohutut kasumit teenima.



«Mina tahaksin küll veel mõne aasta elada, et näha, kuidas kasiinosaar Paljassaarde kasvama hakkab,» ütles Sults. «Pärast seda võivad teised minu tegevuse rahulikult üle võtta.»



Erinevalt Eesti poliitikutest ja ärimeestest ei kurda ta, et raha pole ja kõik on halvasti. Mees on vaid selle üle õnnetu, et osa kohalikke rahajõmme ei võta teda enam kui ullikest.


«Oleksin tahtnud rahulikult selle projektiga edasi tegelda, nii et keegi mind tõsiselt ei võta,» rääkis ta. «Just seetõttu ongi kõik siiani nii kiiresti edasi läinud. Nüüd kipub osa inimesi vaid ootama, kuidas ma oma ettevõtmisega põhja lähen.»



25. novembril kooskõlastas Põhja-Tallinna linnaosa halduskogu Paljassaare kasiinosaare eskiisprojekti, mille on koostanud K-Projekt. Praegu tegeleb sellega Tallinna linnaplaneerimise amet. Millal jõutakse detailplaneeringu algatamiseni, ei oska keegi veel öelda.



«Idee mulle iseenesest meeldib, aga ehituslikult on mitmed kohad veel ebaselged,» kinnitas Põhja-Tallinna linnaosa vanem Enno Tamm. «Üks asi on teooria, teine praktika. Igal juhul on see hulljulge ja originaalne mõte, mida kindlasti toetan.»



Sults kinnitas, et rahaprobleeme tal ei ole. Üks Saksamaa firma koostab praegu nõustamislepingut ühele Saksa pangale, kes on andnud põhimõttelise nõusoleku kasiinosaare ehitamise rahastamiseks. Konkreetsed nimed hoiab Sults kiivalt enda teada, kuni lepingud ei ole lõplikult allkirjastatud.



Nõustamislepingu koostamise alustamine läheb Sultsile maksma 6500 eurot ehk natuke rohkem kui 100 000 krooni. Pool sellest rahast oli tal reedel juba koos, teise poole lubas nädalavahetusel hankida. Leping saab tõenäoliselt valmis veel detsembris. See tähendab, et uue aasta algul lendab Sults Saksamaale, et pangaga laenuleping alla kirjutada.



Kui tehissaari koos kõigi rajatistega praegu püstitada, kuluks selleks 2,1–2,3 miljardit krooni. Müüki saaks selle panna vähemalt viie miljardiga. Ostjagi oleks juba olemas. Ainuüksi saarte tekitamine merre läheks maksma umbes 300 miljonit krooni ja hoonete projekteerimine ligi 20 miljonit.



ARS Projektis valminud projekti ning K-Projekti tehtud detailplaneeringu eskiisi järgi tekiks Paljassaare sadamasse rikkuritest õnnemängijatele ja ülikallite korterite ostjatele mõeldud kasiinosaar, kultuurisaar, kus saab korraldada maailmatasemel kontserte, etendusi jm meelelahutust, ning lastesaar perekondlikuks ajaveetmiseks.



Saarte rajamise kohas Paljassaare sadama akvatooriumis on vee sügavus umbes meeter, mistõttu sinna ehitamine ei tohiks kujuneda väga keeruliseks. Tõenäoliselt võtab riigikogu veel sel aastal vastu ka sadamaseaduse muudatused, mis reguleerivad täpselt vette ehitamise põhimõtteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles