Ansipi sõnul tulebki Piritat ja Lasnamäge ebavõrdselt kohelda

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valijad ja nende lapsed kolm aastat tagasi Pirital valimisjaoskonna number 116 juures.
Valijad ja nende lapsed kolm aastat tagasi Pirital valimisjaoskonna number 116 juures. Foto: Raigo Pajula

Vabariigi peaminister Andrus Ansip märkis täna Tallinna valimissüsteemi kommenteerides, et ka väiksematel linnaosadel on õigus seaduse kaitsele ning Lasnamäge ja Piritat ei saa võrdselt kohelda.


«Võrdsuse printsiipi tõlgendatakse enamasti ikkagi nii, et võrdseid tuleb kohelda võrdselt ja ebavõrdseid tuleb kohelda ebavõrdselt,» lausus ta täna valitsuse pressikonverentsil. «Kindlasti ei saa pidada võrdseteks Piritat ja Lasnamäge. Ka mina kuulun nende hulka, kes leiavad, et ebavõrdsete kohtlemine ebavõrdselt on kooskõlas meie põhiseadusega.,»

Ansipi sõnul ei näinud ta selles probleemi, et valitsuse ei leidnud üksmeelt praegu riigikogu menetluses olevale kohaliku omavalitsuse valimisseaduse muutmisele.

«Ega valitsus ei pea andma selles küsimuses seisukohta,» lisas ta. «Ja meil ei onud ka aega põhjalikuks debatiks.»

Peaminister ütles, et valitsuse liikmete osa pooldasid seisukohta, et kehtiv valimisseadus ei ole kooskõlas põhiseadusega ning ning teised seisukohta, et valimisseadus on kooskõlas põhiseadusega ning muutuste jaoks ei ole mitte mingisugust vajadust.

Eelnõu algatamist taotles õiguskantsler Indrek Teder, kes leidis, et kohalike omavalitsuste valimise seadus on Tallinnas kehtiva mandaatide jaotuse tõttu vastuolus põhiseadusega. Tederi hinnangul on piritalase häälel liiga palju suurem kaal kui lasnamäelase omal.

Tuginevalt õiguskantsleri seisukohale leidis ka riigikogu põhiseaduskomisjon, et seadust tuleks hakata muutma.

Tallinna praegune kaheksa ringkonnaga valimissüsteem seisneb põhimõttel, et pooled volikogu kohtadest jagatakse erijaotuse põhjal võrdselt kaheksa linnaosa vahel ja ülejäänud jagatakse valijate arvu arvestades. Nii läheb Pirital jagamisele 5 mandaati, Lasnamäel aga 13.

Pelgalt valijate arvu arvestades läheks Pirital jagamisele 2 ning Lasnamäel 18 mandaati. Praegune süsteem on kehtestatud just meelega selline, et väiksema elanike arvuga linnaosade mõju oleks suurem ja see aitaks säilitada nende identiteeti.

Lasnamäel korjab reeglina suure häälteenamuse Keskerakond ning seal kandideerib ka partei liider Edgar Savisaar. Pirital aga on tavaliselt populaarseim Reformierakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles