Nõmme aasta tegija, õpetaja Ove Sander on õnnelik inimene

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme Rahu koguduse õpetaja Ove Sander on rõõmus, et oma pühakoda on lõpuks valmis.
Nõmme Rahu koguduse õpetaja Ove Sander on rõõmus, et oma pühakoda on lõpuks valmis. Foto: Priit Simson

Kooli akendest oli näha, kuidas lugupeetav härra Sander, lubjaämber pihus, ümber kiriku nillis, pikad ronkmustad juuksed tuules lehvimas. Tüdrukud ei julenud enam ilma meikimata sadat meetritki jooksma minna, äkki kirikuõpetaja on jälle redelil ja juhtub pilgu ka jooksuraja peale heitma.

Ning nii ilusad olid jumalasulase kohalesaabumised mootorratta turjal, nagu heaven angelsi grupist kohe.

Nii kirjutas üks ühisgümnaasiumi õpilane, kes oma koolimaja remondi ajal Nõmme Lunastaja kiriku naabruses asuvas hoones õppis.

Selle pildi lükkab Ove Sander naerdes ümber: «See on folkloor. Ise ma küll pole seal redelil roninud ja mootorratta müüsin juba enne, kui Lunastaja kiriku taastamine algas, pikad juuksedki on jäänud kaugesse minevikku.»

Nõmme Rahu koguduse õpetaja, EELK Usuteaduste Instituudi dotsent, EELK assessor filosoofiadoktor Ove Sander vedas neli aastat Lunastaja kiriku ülesehitamist. Hiljuti sai ta kevadel sissepühitsetud pühakoja taastamise eest Nõmme aasta tegijaks ja selle märgiks Nikolai von Glehni kuju.

Heade inimeste ja Jumala abi


«Loomulikult teeb niisugune tähelepanu südame soojaks, aga ütlen siiralt: neid Glehni toredaid habemega kujusid oleks pidanud olema hulga rohkem – Eesti Vabariigile, Tallinna linnale, Nõmme linnaosa valitsusele, Rahu kogudusele, projekteerijale, ehitajale ja lugematutele eraannetajaile, tänu kellele kirik valmis sai,» sõnab Sander ning hellitab pilgu ja sõnaga oma käte- ja vaimutöö vilja.

1932. aastal arhitekt Robert Natuse kavandatud ja Saksa Kristlikule Ühingule kuulunud, vahepeal kooli käsitööklassideks muudetud, siis pikalt tühjana seisnud ja nüüd taastatud Nõmme Lunastaja kirik on tõesti kena – helge ja kõrge, lausa erilise auraga.

Taastamise eestvedaja Sander meenutab ehituse keerdkäike, kus alatasa tuli lahendada tõrkeid: kord ei osanud mõni alltöövõtja projekti lugeda, kord olid rahaga näpud põhjas. «Kui ehitajaga lepingu sõlmisime, oli meil ainult 200 krooni. Ehitus läks maksma oma kümme miljonit. Aga saime selle heade inimeste ja Jumala abiga valmis. Me ei ole kellelegi sentigi võlgu,» tunneb aasta tegija uhkust.

Möödunud jõuludest saadik on superakustikaga Lunastaja kirikus olnud enam kui 40 kontserti. Ja kuigi siia mahub istuma vaid 120 inimest, oli näiteks Maria Listra kontserdil kuulajaid vähemalt kolm korda rohkem, pooled sees ja pooled väljas, avatud uste taga.
Nüüd seisab veel ees oreli lõplik valmisehitamine. Soovijad võivad annetuse eest saada endanimelise vile.

90. aastate algul sai Saksa kogudus kiriku tagasi ja soovis selle taastada, kuid väikesearvulisel kogudusel polnud selleks jaksu. «Aastaid pakuti neid varemeid Nõmme Rahu kogudusele. Läks tükk aega, enne kui jah-sõna ütlesin. Ilmselt polnud õige aeg veel tulnud,» räägib Sander.

Niisuguseid juhtumeid, kus ta pole pikalt suutnud otsustada, ent ühel hetkel saabub suur selgus, on tema elus olnud rohkemgi. Nii oli ka näiteks 1999. aastal. Sander oli just Ameerikast tulnud, Minnesotas magistrikraadi kaitsnud, Usuteaduste Instituuti tööle asunud, kui teda hakati Nõmmele kirikuõpetajaks kutsuma.

«Panin kirja plussid ja miinused, miinuseid oli rohkem. Kaotasin une ja söögiisu. Kogu aeg vasardas peas: ma tahan minna ja ma ei taha minna. Ühel õhtul helistas koguduse vanem ja küsis: kas sa tuled? Ma ütlesin otsemaid: jah,» meenutab Sander. Enam nad ei kohtunud, vana mees lahkus paar päeva hiljem.

Nüüd on Nõmme Rahu kogudusel kaks pühakoda, mis on Eestis üsna ainulaadne. «Oleme mõelnud, kuidas edasi. Nõmmel elab üle 40 000 inimese. Ilmselt võtame suuna ikka kahe koguduse peale. Tunnistan, et mul on kange kiusatus siia, Lunastaja kirikusse teenima tulla, aga mulle meenutati: sinu töö Rahu kirikus ei ole veel tehtud,» arutleb Sander.

Õnnelik inimene

Tema sõnul võib kirik kui hoone valmis saada, aga kirik vaimuliku keskusena ei saa kunagi valmis. «Nii kaua kui inimene elab, vajab ta toetamist, suunamist, julgustust, osalust, andestust, lootust ja valgust. Seda vajavad nii need, kes on kõik selle juba leidnud, kui ka need, kes alles otsivad.»

«Mida on inimesel õnneks vaja? Südamerahu, mis tuleb Jumalast. Inimest, kes sind jäägitult armastab, mõtlen abikaasale. Kui Jumal on kinkinud lapsi ja kui nad on terved, kui sul on nendega tihe side. Ja  töö, mis sulle meeldib. Töötaksin ikka kirikus, kui selle eest ka sentigi ei saaks,» loetleb kirikuõpetaja õnne tahke ja kinnitab, et on väga õnnelik inimene.

Sanderi vanemate elu oli tihedalt kirikuga seotud, isa oli 35 aastat Tartu Pauluse koguduse juhatuse esimees. Vanaema soovis, et Ovest saaks vaimulik. Poiss aga lõpetas Nõo keskkooli, kus õpetati reaalaineid.

Aga ta õppis ka muusikat, alustanud 4-aastasena klaveril, pidi ta pianistiks saama. «Vanaema süda jäi rahule, kui lubasin, et hakkan organistiks. Aastake pärast vanaema lahkumist tuli otsus – lähen Usuteaduste Instituuti,» meenutab Sander järjekordset kummalist teejuhatamist, kui ta äkitselt leidis, et tema tulevik pole seotud Tallinna Tehnikaülikooliga, kuhu oli sisse astunud.

Kõigele tagasi vaadates on ta veendunud, et valik oli ainu­õige. «Jumala ja inimeste teenimine on pakkunud sügavat seesmist rahuldust, elu mõtet ja õnnetunnet,» märgib Sander.

Ove Sander

•    Sündinud 4. mail 1970 Tartus
•    Haridus: Nõo keskkool, EELK Usuteaduste Instituut (1994), usuteaduste magister (Minnesota teoloogiaseminar, 1999), filosoofiadoktor (Tallinna Ülikool, 2005)
•    Töö: Vastseliina kogudus (1990–1998), ajalehe Eesti Kirik toimetus (1995–1997), Nõmme Rahu kogudus (alates 1999), EELK Usuteaduste Instituudi pastoraalseminari juhataja, EELK Konsistooriumi assessor
•    Keeled: inglise, vene, soome, saksa
•    Hobid: tehnika, lugemine, loodus, luuletamine
•    Autasud: Vastseliina Teisipäeva Klubi 1. järgu orden, EELK teeneteristi 3. järk, Nõmme aasta tegija

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles