Prokuratuur: linnavalitsuses käinud mehed olid kapost

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Põhja prokuratuur teatab, et Tallinna linnavalitsusse öösel sisenenud mehed olid kaitsepolitseiametist ning tegutsesid kriminaalmenetluse tõttu ja kohtu loal, mistõttu sissetungi kohta kriminaalmenetlust ei alustata.


Juhtunu ei mõjuta kriminaalmenetluse käiku, kinnitas Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Maria-Elisa Rannajõe.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar ütles prokuratuuri teadet, nagu oleksid linnavalitsuse hoonesse tunginud kapo ametnikud, kommenteerides, et tegu võib olla prokuratuuri kiirustamisest tingitud eksitusega, mida nad varem või hiljem ka parandavad.

«Esiteks, prokuratuur saab kapole anda loa vaid varjatud läbiotsimiseks või muudeks eritoiminguteks. Need poisid aga marssisid sisse täiesti avalikult ja kaamerate all. Kui nad tõesti olid kapo ametnikud, mis on kaheldav, siis käitusid nad täiesti ebaprofessionaalselt,» leidis linnapea.

«Teiseks, mulle on väidetud, et üks salvestuses nähtav tegelane olevat väga sarnane mingi kunagise Vene sõjaväe luurajaga. Kui see on nii, siis kas tegutseb meil peale Herman Simmi veel teisigi temataolisi? Igal juhul palume politseid, et selgitataks välja kaamerates nähtud isikute nimed ja auastmed,» sõnas Savisaar.

«Meile on väga tähtis nende inimeste tegevuse seaduslikkus ning selle tõestamiseks ei piisa meedias avaldatud lühisõnumist, nagu oleks kõik toimunud õigesti. Minu jaoks on see juhtum kui lakmuspaber selle kohta, kas me ikka oleme õigusriik?» ütles Savisaar.

Linnapea arvamust mööda räägib prokuratuuri kiire reageerimine pigem sellest, et teema püütakse avalikkuse tähelepanu alt kähku maha võtta.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar ütles Kalev Spordi stuudios, et koostöös valvuriga linnavalitsusse öösel sisse tulnud mehed käisid pistisekahtluse tõttu vahistatud Ivo Parbuse kabinetis ning tegemist oli maffiaga.

«Need said olla ainult maffiapoisid,» ütles Savisaar.« Ma ei kujuta ette, et keegi teine võiks öösel linnavalitsuses ringi kolistada. Olen nende meeste nägusid lindilt näinud, puhas maffia, sellised madalalaubalised vennad.»

Savisaare sõnul tegi munitsipaalpolitseinikust valvur sissetulnutega koostööd, avades linnavalitsuse hoone välisukse ning andes neile Parbuse kabineti võtme.

Kalev Sport näitaks ka videosalvestisi, kus tundmatud esmalt hoonesse sisenevad, valvuriga asju ajavad, Parbuse kabinetti lähevad ning viimaks uuesti majast lahkuvad. Parbuse kabinetis olid mehed 16 minutit.

Savisaare sõnul ei küsinud valvur ka meeste dokumente ega kandnud nende käiku sisse spetsiaalsesse valvuri laual olevasse žurnaali. Ta lisas, et esialgu on teadmata, kas kabinetist on midagi võetud ja kes on sissetungijad.

Linnapea lausus, et sissetungimine tuvastati rutiinse kontrolli ajal, kui hakati lindistusi üle vaatama. Ta märkis, et osa kaameraid reageerib liikumise peale ning tekkis huvi, miks on kaamerad töötanud, kui öösel ei tohiks olla mingit liikumist.

Savisaar ütles, et kuna mehed oma nägusid ei varjanud, siis ei tohiks politseil nende kindlaks tegemine keeruline olla. Jõuludeks peaks asi klaar olema ja tallinlased saavad rahulikult magada, lisas ta.

Savisaar märkis, et tundmatud võisid käia ka mõnes muus kabinetis, sest nad olid vahepeal mitu minutit kaamerate vaateväljast kadunud.

Kaitsepolitsei (kapo) kahtlustab linnavalitsuse nõunikku Ivo Parbust korduvas pistise võtmises ning mees on praegu vahi all. Tallinnapostimees.ee küsimuse peale, kas Parbuse kabinetis käinud mehed olid kaitsepolitseinikud, vastas kapo pressiesindaja, et amet seda teemat ei kommenteeri.

Isikud lahkusid hoonest orienteeruvalt kell 2.44. Linnavalitsuse ega linnakantselei administratsioon ei ole nendele isikutele öisel ajal peahoones ega kabinettides viibimiseks luba andnud.

Linnavalitsus teatas, et kuna isikutel oli kaasas ka kaks kohvrit, siis pole välistatud, et hoonesse on toodud esemeid või lahkumisel võetud kaasa linnale kuuluvat vara. Nende isikute hoones viibimist ega liikumist ei ole registreeritud valvelauas, mistõttu võib oletada peahoone valvuri osalemist ebaseaduslikus tegevuses.

Tallinna linnavalitsus pöördus Põhja politseiprefektuuri poole kriminaalmenetluse alustamises selles küsimuses.

Tallinna linnakantselei haldusdirektor Viljar Meister lausus, et videosalvestise põhjal võib väita, et valvur osales tundmatute isikute sissesaamisel hoonesse, sest lasi nad majja sisse.

Meister lisas, et tundmatud läksid ühte kindlasse kabinetti, kuid ta ei soostunud ütlema, kelle kabinet see oli ja kas sealt ka midagi võetud on.

Tallinna linnavalitsuse maja valvab munitsipaalpolitsei ning munitsipaalpolitseiameti juhataja Kaimo Järviku sõnul on asja uurimiseks algatatud distsiplinaarjuurdlus.

«Selle käigus selgitame välja, keda sinna sisse lasti, mis asjaoludel lasti ja miks sellest teavitatud pole,» lausus ta.« Loodan, et suudame juurdluse läbi viia 2-3 päeva jooksul.»

Järviku sõnul kaalub linn kindlasti munitsipaalpolitseiniku vallandamist. Ta lisas, et ei tea esialgu, kes olid majja tulnud isikud.

Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja teatas, et linnavalitsuse esindaja tõi täna kella 10.30 ajal politseisse avalduse kriminaalmenetluse alustamiseks.

Ta lisas, et politsei selgitab sündmuse asjaolusid ning võtab lähiajal koostöös prokuratuuriga vastu otsuse menetluse alustamise suhtes.

Tallinna linnasekretär Toomas Sepp lausus, et hoonesse tunginute näod on salvestisel näha. Tema sõnul käisid sissetungijad maja kuuendal korrusel asuvas kabinetis, kuid nagu Meistergi, ei soovinud ka tema öelda, kelle kabinetti mindi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles