«Edgari jõulukaart» on piiripealne juhtum

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaare e-jõulukaart
Edgar Savisaare e-jõulukaart Foto: Keskerakond

Andmekaitse inspektsiooni hinnangul ei rikuta «Edgari jõulukaardi» aktsiooniga otseselt isikuandmete kaitse seadust, kuid küsitav on andmete kogumine korraga kahel eesmärgil.

Keskerakond valmistas Tallinna linnapea Edgar Savisaare tervitusega e-jõulukaardi, mille vaatamine lisab arvutikasutaja automaatselt erakonna kõikide tulevaste kampaaniate saajate nimekirja.

«Kaardi saatmiseks vajalikke andmevälju täites tuleb aktseptida ka kampaania reegleid, kus on kirjas korraldaja (Keskerakond) ning kus antakse nõusolek oma nime ja e-posti aadressi kasutamiseks Keskerakonna kampaaniates,» vahendas inspektsiooni avalike suhete nõunik Elsa Neeme.

«Võib arutleda, kas andmete kogumine üheaegselt kahel erineval eesmärgil - nii kaardi saatmiseks kui nõusoleku võtmiseks Keskerakonnalt reklaami saamiseks - on eesmärgipärane,» lisas Neeme, viidates paragrahvile isikuandmete kaitse seaduses.

«Kuna aga juba kaart ise sisaldab erakondlikku reklaami, siis vastuolu me siin ei näe.»

Samas edastab erakonnale sõbra andmed kaardi saatja, mitte andmebaasi lülitatav saaja ise, kes küll annab kaarti vaadates oma nõusoleku edaspidistes kampaaniates osalemiseks. «Selles mõttes on tegu küll piiripealse juhtumiga,» märkis Neeme.

Ta rõhutas, et isikuandmete seaduse kohaselt võib isik, kes edaspidi ei soovi reklaami saada, alati oma nõusoleku tagasi võtta.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal ütles, et loomulikult on igal inimesel õigus erakonna kampaanianimekirjadest väljuda. «Ilmselt tuleb see võimalus järgmiste kirjade juures, kui üldse hakkab neid kirju tulema,» märkis ta.

Toobal kinnitas, et kui inimene soovib varem lasta oma andmed Keskerakonna kampaaniaandmebaasist kustutada, võib ta ka kohe saata partei e-posti üldaadressil sellise palve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles