Leelo Tungal valiti maakondliku kultuuripreemia Harjumaa Kultuuripärl laureaadiks

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leelo Tungal
Leelo Tungal Foto: SCANPIX

Leelo Tungal valiti Harju maakonna kultuuripreemia Harjumaa Kultuuripärl laureaadiks.


Leelo Tungal on eluaegne harjumaalane, sündinud Kernu vallas, Ruilas, kus ta on käinud kooliteed ja pidanud õpetaja ametit. Oma loometeel on ta välja andnud mitmeid luulekogumikke ja -raamatuid, tõlkinud mitmetest keeltest ja olnud tänuväärne koostööpartner paljudele heliloojatele, teatas Harju maavalitsus.

Kultuuripärli preemia annab maavanem Värner Lootsmann üle 30. detsembril toimuval Harju maavanema vastuvõtul Estonia teatris.

Sel aastal ilmus Leelo Tungla sulest 215 leheküljeline raamat «Seltsimees laps ja suured inimesed», mis on autori isiklike mälestustega läbipõimunud - see on jutustus õnnelikust lapsepõlvest, mis on mõeldud nii täiskasvanutele kui ka lastele.

Raamat on saanud inspiratsiooni kirjaniku isakodust Ruilas. Leelo Tungali isa oli Ruila kooli juhataja ja vedas rahvamajas kohalikku kultuurielu. Autobiograafiline teos on sügavalt kodulooline, kus memuaarid ja mälestused on ümber jutustatud ilukirjanduslikus vormis. Teosel on oluline koht maakonna identiteedi kandjana.

Aastal 2006 valmis Harjumaa Muuseumi eestvedamisel lühimängufilm «Harjumaa loodusest leitud lood», mille stsenaariumi autor on Leelo Tungal. Filmi kasutavad maakonna koolid õppematerjalina.

Oma vaiksel tagasihoidlikul moel on Leelo Tungal teinud omi toimetusi maakonnas, olles küll silma paistnud üleriigiliselt, ei ole Harjumaa kultuuripildis veel meistrit vääriliselt tänatud.

Harju Maavalitsus, Harjumaa Omavalitsuste Liit ja Eesti Kultuurkapitali Harju maakonna ekspertgrupp on alates aastast 2003 andnud igal aastal välja ühe preemia, millele võivad kandideerida Harjumaal tegutsevad füüsilised isikud, mittetulundusühingud, riigi- või kohaliku omavalitsuse asutused ja teised organisatsioonid, kellel on silmapaistvaid teeneid Harjumaa kultuurielu edendamisel.

Harju Kultuuripärl preemia väärtus on 40 000 krooni. Sellest 30 000 krooni on Kultuurkapitali poolt ning Harju Maavalitsus ja Harjumaa Omavalitsuste Liit kumbki panustavad 5000 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles