Skandaalse Nõmme turu viimased päevad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimased ostud pudukaupade putkast, mille katusel trobikond kõutse aega surnuks lööb. Kusjuures igat karva kassid olid Nõmme turu stammkunded, kes müüjatelt ninaesist noolisid.
Viimased ostud pudukaupade putkast, mille katusel trobikond kõutse aega surnuks lööb. Kusjuures igat karva kassid olid Nõmme turu stammkunded, kes müüjatelt ninaesist noolisid. Foto: Peeter Langovits

Uue aasta esimesel päeval pandi mitmeks kuuks lukku viimastel aastatel palju kriitikanooli saanud Nõmme turg. Homme algavad seal lammutustööd, mis kestavad pea kolm nädalat.



Vanast turust jäävad alles vaid muinsuskaitse all olev ajalooline peahoone ning mõned platsi tagaosas asuvad uuemad putkad. Kõik muu kaob maapinnalt. Lammutuse järel algab turu uuendamine ja plaani järgi peaks seal kauplemine taas algama 15. mail. Vaid peahoone renoveerimiseks kulub rohkem aega.



Nõmme linnaosa vanem Rainer Vakra rääkis, et turu praeguses autoparklas säilib ka ümberehituse ajaks kauplemisvõimalus. Linnaosa hallatava asutuse Nõmme Turg juhid on müüjatega kokku leppinud, et soovi korral võivad nad parklas müüa kartuleid, kapsaid, porgandeid ja muid põllusaadusi. Suurt tunglemist seal ilmselt siiski ei teki.



Vakra sõnul on tööde ajagraafik pingeline. Pärast lammutamist tuleb kõigepealt maasse kaevata uus kanalisatsioon ning kõik muud torustikud ja juhtmed. Seejärel algab hoonete ehitamine. Turuplatsile tekib veesilm, mille ümber paiknevad teisaldatavad välimüügipaviljonid. Kui need kokku koguda, saab seal korraldada laatu või muid vabaõhuüritusi.



Turuplatsi keskele ehitatakse paiksed sisemüügikioskid ning parklapoolsesse serva hooajakaupade jaoks teisaldatavad välimüügiletid. Ka parkla suureneb, tulevikus on seal ruumi 71 autole, millele lisandub kaks invakohta.



Nõmme turu uuendamise eskiisprojekti koostas firma Aaker Projekt. Kogu ehitus läheb maksma 20 miljonit krooni ja raha selleks on linna eelarves olemas. Lisaks kulutab linn 1,5 miljonit krooni ajaloolise turuhoone konserveerimiseks. Maja hakatakse korda tegema tõenäoliselt aasta lõpus.



Nõmme vana turuhoone projekteeris Robert Natus. Maja läks käiku 1930. aastal ning seal oli 30 kauplemiskohta.  Pärast Haabersti tee valmimist 1933. aastal algas kauplemine praegusel turuplatsil. 1940.–1950. aastail asfalteeriti kogu ala ja ehitati mitu abihoonet.



Nõmme turu juhiks on olnud ka kurikuulus Mati Kebina, kelle Harju maakohus mõistis eelmisel aastal süüdi abikaasa mõrvas ja muudes kuritegudes ning karistas teda kümne aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega. 



2000. aastal sõlmis linn firmaga NT Kaubandus turu rendilepingu, mis pidi kehtima 2020. aastani. Eelmisel aastal lõpetas linn aga lepingu ühepoolselt ning maksis firmale selle eest 9,5 miljonit krooni. Korduvatest ettekirjutustest hoolimata ei suutnud NT Kaubandus turul täita tervisekaitsenõudeid ega parandanud müügitingimusi.




Turu haldamiseks moodustas linn asutuse Nõmme Turg, mille juhiks valiti konkursiga Vello Lokk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles