Randveres käib äge võitlus külavanema kohale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Ühes Viimsi valla suurematest küladest Randveres keeb võimuvõitlus. Senine külavanem Madis Kaasik raiub endiselt, et tema käsundusleping Viimsi vallaga kehtib, ent külakoosolek lükkas mehe kõrvale ja valis külavanema kohusetäitjaks teise mehe.

13. detsembril Randveres külakoosolekut juhtinud Kristo Madrus kinnitas, et Viimsi vallas kehtib külavanema statuut, mida Kaasik ei täitnud. Täpsemalt on asi selles, et Kaasik pidi esitama eelmise aasta märtsiks koosolekule küla arengukava. Seda ta aga ei teinud ning nii tema volitused lõppesidki.



Uue külavanema leidmiseks korraldati külakoosolekul hääletus. Ainus kandidaat oli Priit Robas, kelle kohta Kaasik on öelnud, et mees püstitas oma emale kuuluval mereäärsel kinnistul majale loata juurdeehitise, lasi ebaseaduslikult rajada merre muuli ja kaevata kanali. Sellist meest ei tohiks Kaasiku sõnul külavanemaks valida.



Keskkonnainspektsioon algatas mullu juunis tõesti muuli rajamise ja süvendustööde kohta väärteomenetluse, mis on aga alles pooleli. Ka Viimsi vallavalitsus peab  omavolilist muuli rajamist taunimisväärseks.



Juurdeehitise kohta ütles Viimsi abivallavanem Jan Trei, et omanik taotleb selleks praegu projekteerimistingimusi. Ehitusjärelevalve inspektor on talle teinud ka ettekirjutuse.



Madruse sõnul hääletas koosolekul viibinud 104 inimesest vaid 91 ning nendest 60 olid Robase poolt. Sellest jäi aga väheks, käe oleks pidanud tõstma vähemalt 97 külaelanikku. Seetõttu jäigi uus külavanem valimata.



Abivallavanem Trei tõlgendas külavanema statuuti nii, et Robase võib valida  külavanema kohusetäitjaks kuni uute valimisteni. Nii oligi Kaasik küla juhtimisest kõrvale tõrjutud.



Juriidiline probleem


Kaasik näeb asju hoopis teises valguses. Mehe sõnul sõlmis ta 2003. ja 2006. aastal  vallavalitsusega käsunduslepingu, mis  kehtivat seniajani, sest keegi pole seda lõpetanud. Seetõttu olevat temast lahtisaamiseks tekkinud juriidiline probleem.



Kaasik möönis, et ta tõesti ei esitanud märtsiks Randvere küla arengukava. Põhjus seisnes aga selles, et vald polnud oma arengukava tolleks ajaks valmis saanud ning seetõttu olnuks mõttetu ka küla kohta midagi paberile panna. Praeguseks olevat tal küla arengukava valmis, seda aga ei lastud tal detsembrikuisel koosolekul esitleda.



Kaasiku sõnul on kummaline, et kui tema volitused juba mullu märtsist lõppesid, siis miks suhtles vallavalitsus seniajani temaga ametlikult kui külavanemaga, võttis vastu tööaruandeid ja maksis talle iga kuu 2300 krooni kuluhüvitist. Külavanema kt valimine olevat aga õigustühine, sest saalis polnud vajalikku hulka inimesi.



Juriidilist vastuolu tunnistas ka Viimsi vallavalitsuse arendusameti juhataja kohusetäitja, Kaasiku kaasvõitleja Enno Selirand, kes vastutab valla suhete eest kõigi külavanematega.


«Vallal peaks olema külavanematega hea koostöö, seda aga kahjuks päriselt pole,» märkis ta. «Kas Randveres on tegemist poliitilise võitlusega, selle kohta ei ütle ma vallaametnikuna ühtegi sõna.»



Selirand lisas, et vald hakkab külavanema statuuti ringi tegema, sest praegune on ilmselt ajale jalgu jäänud.



Kardavad ranna pärast


Randvere küla elanik Jaan Väljaots selgitas, et paljude külaelanike vastuseis Kaasiku tegevusele läks teravaks juba 2007. aasta sügisel, kui selgus, et külavanem oli koos Selirannaga koostanud ulatusliku  arendusprojekti Randvere ranna ümberkujundamiseks.



Selle põhjal algatas vald ka detailplaneeringu, mis nägi ette ehitada merre betoonist ja kividest võimas kaitsevall. Tegelikult ei ole vaja randa sealkandis mere eest üldse kaitsta.



Väljaotsa sõnul hakkas rahvas kartma, et Randvere rand muutub üldkasutatavaks supluskohaks, kuhu hakkavad auto-dega massiliselt sõitma Lasnamäe, Maardu ja muu kandi inimesed.


«Kui seni oli Kaasik koos Seliranna ja oma sõpruskonnaga vaikselt asju ajanud, siis nüüd tahavad kõik külaelanikud oma sõna sekka öelda,» rääkis ta. «Kui külakoosolekul ikka enamik inimesi Robase poolt hääletas, siis see näitab ka midagi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles