Tundmatu mees sihtis Tallinnas lennukeid laseriga

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Tallinnas sihtis kurikael mullu sügisel maanduvaid ja startivaid lennukeid laserikiirega, mis võib piloodi halvimal juhul pimedaks teha ja lennuki alla kukutada.

Esimest korda märkas maanduva lennuki meeskond rohelist laserikiirt 15. septembril kella 19 paiku, kuid siis õnnestus pilootidel lennuk õnnelikult maandada ning laserkiirest kohe lennujuhtidele teada anda, kirjutas Õhtuleht.

Kella 21 paiku said lennujuhid teate, et ka kolmandat lennukit on taevas laseri valgusjuga taga ajanud.

Järgmised teated taas rohelist värvi laserikiirest jõudsid lennujuhtideni 21. septembri õhtul, kui piloodi väitel sihiti õhkutõusvat lennukit rohelise laserikiirega lennujuhtimistorni lähedalt.

Lennuametile tehti kokku viis ettekannet rohelise laserikiire suunamisest lähenevale lennukile kusagilt 7—8 km kauguselt Nõmmelt või Järvelt ja startivate lennukite sihtimisest lennujuhtimistorni lähedalt, teatas lennuameti lennutegevusosakonna vaneminspektor Raivo Kask.

Õhtulehele teadaolevalt sai kaitsepolitsei, kelle kompetentsi lennuohutus kuulub, laserikiirega lennukite sihtija kätte, kuid Eestist pärit mehe suhtes ei ole tänaseni kriminaalmenetlust alustatud, ilmselt laserite kasutamist reguleeriva seadusandluse puudumise tõttu.

Ühe eksperdi sõnulton näiteks USAs lennuki sihtimine laserikiirega kriminaalne tegevus, sest kiir võib lendurit näiteks ohtlikult pimestada või ta koguni igaveseks pimedaks teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles