Kolm mõrvakatset tõid kaheksa vangla-aastat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil naeratab Marek Võrk (keskel) oma advokaadile Sven Sillarile (paremal), kuigi Võrgule mõistetud vanglakaristus ja kahjutasud ei andnud talle rõõmustamiseks põhjust.
Pildil naeratab Marek Võrk (keskel) oma advokaadile Sven Sillarile (paremal), kuigi Võrgule mõistetud vanglakaristus ja kahjutasud ei andnud talle rõõmustamiseks põhjust. Foto: Liis Treimann

Harju maakohus mõistis eile kaheksaks aastaks trellide taha Marek Võrgu, kes üritas 2006. aastal tappa kolme inimest, kellest kaks olid Hans H. Luige tuttavad.





Võrgu (36) ohvrite seas olid Ekspress Grupi suuromaniku Hans H. Luige ämm Aleksandra Mõtsar, kes elab Tallinnas Maarjamäel Künnapu tänaval eramajas, ja Luige firmades nõunikuna töötav ning Lasnamäel Linnamäe teel kortermajas elav Tiit Maidre.



Kolmas ohver oli Muraste külas elav loodusfotograaf Val Rajasaar, kes enda sõnul ei tunne Hans H. Luike ja kel pole Luige firmadega midagi tegemist, mistõttu teda ei tasu ka Luige lähedaseks tituleerida.



Kohus lisas Võrgu (varasema perekonnanimega Tuvike) eilsele uuele karistusele veel ühe aasta, mis tal oli varasemast Jõgeva maakohtu mõistetud karistusest kandmata.



Relvaks Molotovi kokteilid


Kui kohus teatas, et Võrgu karistus on üheksa aastat vangistust, läks mees näost punaselapiliseks ja üks kohtusaali viimases reas istuv musta rüütatud naine ohkas raskelt. Kuid lisaks pikale vangistusele peab Võrk oma kukrut kergendama, sest kohus mõistis temalt kolme kannatanu kasuks välja enam kui 70 000 krooni, samuti ligi 80 000 krooni ekspertiisitasu ja 10 875 krooni sundraha.



Süüdistuse kohaselt viskas Võrk 2006. aasta 26. novembri öösel kaks bensiiniga täidetud ja põlema süüdatud pudelit (nn Molotovi kokteili) Harku vallas Murastes asuva korteri aknasse. Aknaklaas purunes, tuba süttis. Suurem kahju jäi sündimata, sest inimesed ärkasid ja kustutasid põlengu.



Järgmisel ööl lendasid kaks Molotovi kokteili Luige ämma majja. Kildudeks lendas ühe akna välisklaas, süttis terrass. Põleng kustutati. Samal ööl purustasid kaks Molotovi kokteili ka Tiit Maidre korteri akna. Süttisid tuba ja rõdu ning korteriperemees sai rängalt viga.



Riigiprokurör Steven-Hristo Evestuse sõnul oli tapmiskatsete taga Võrk, kes ostis 26. novembril Kristiine keskuse Prisma poest kuus pudelit, täitis need bensiiniga, sulges tropiga ja hakkas oma tapmiskavatsust täide viima, seades ohtu mitme inimese elu, tervise ja vara.



Õnneks jäi Võrgu tapaseeria temast olenemata asjaoludel lõpule viimata, sest inimestel õnnestus põlengud kustutada.



Kaitsja kaebab otsuse edasi


Ühe kohtus tunnistajana üle kuulatud mehe sõnul teab ta täpselt, et just Võrk süütas Luige ämma ja nõuniku elukoha. Tunnistaja sõnul oli süütamine tellitud ja juhised saadeti posti teel. Kuigi keskkriminaalpolitsei pidas alguses rünnakutes kahtlustatuna kinni kuus väidetavat allilmategelast, esitati konkreetne süüdistus tapmiskatsetes üksnes Võrgule.



Hans H. Luik on Postimehele öelnud, et kuskil on keegi, kes andis Võrgule aadressid, kuhu pudelid visata. Luige väitel pole tema ämma ja nõuniku aadresside vahel mitte mingit muud seost kui aktsiaselts Laferme ja vägivald oli suunatud just Laferme juhtkonna vastu.



Eilne kohtuotsus pole lõplik. Võrgu kaitsja Sven Sillar lubas otsuse kindlasti edasi kaevata. «Te nägite Võrku – ta pole ju tapja moodi,» lausus ta.



Ent tikkudega on Võrk ennegi mänginud. Näiteks pani ta 1998. aastal vanglas eeluurimise all olles põlema oma kriminaaltoimiku, kus teda ja ta kaaslasi süüdistati väljapressimises ja röövimises. Üldse on meest varem kohtulikult karistatud viis korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles