Kommisabast trollile jooksnud koolipoiss hukkus rataste all

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: graafika: Silver Alt

Tallinnas Kristiine keskuse ees esmaspäeva õhtul trolli rataste alla jäänud Aleksei hukkus oma noorema venna ja sõbra silme all. Kõik koos püüdsid nad peatusest väljuvale trollile jõuda.




Seda, et 13-aastasele Alekseile jääb koos sõpradega Kristiine keskuses veedetud esmaspäeva õhtu elu viimaseks, oli ilmselgelt võimatu ennustada. Isegi siis, kui poisid otsustasid veidi enne kella kaheksat koju minna ja bussipeatuse kõrval asuvast kioskist kodus maiustamiseks komme ostsid, tundus kõik ümbritsev turvaline olevat.



Nagu Alekseiga koos olnud sõber hiljem koolikaaslastele rääkis, kavatsesid nad otse kommijärjekorrast joosta peatuses seisnud trollile. Nii oleks Kristiine keskuse lähedal elanud Aleksei ja temast aasta noorem vend kojuminekul jalavaeva säästnud.



Jooksu pistnud kolmest poisist oli kiireim Aleksei, kes jõudis torgata käe uksi sulgema hakanud trollibussi eelviimase ukse vahele. Lootuses, et uksed avanevad uuesti. Paraku jäid need suletuks ja vanemat tüüpi lõõtsaga troll kiirendas paigast. Ehmatusest paigale tardunud kaaslaste silme all jõudis Aleksei teha veel paar sammu ja korra karjatada. Hetk hiljem kadus ta trollibussi rataste alla, saadud vigastused osutusid surmavaks.



Õnnetust uuriva Põhja ringkonnaprokuröri Rainer Amuri sõnul jõudis trollibuss liikuda peatusest edasi vaid napilt kümmekond meetrit. «Hukkunud poiss liikus sellest kaasa tõenäoliselt vaid poole, vahest neli või viis meetrit,» ütles Amur.



Kõik juhtus väga kiiresti. Seetõttu vajavad õnnetuse uurijad juhtunu täpseks taastamiseks pealtnägijate abi. Avarii tõttu šokiseisundis haiglasse viidud 12-aastase tööstaažiga trollijuht Sergei (56) väitis, et kontrollis uste sulgemist peeglist ega näinud tol hetkel ühtegi inimest trolli peale tulemas.



Mehe tööandja, Tallinna trammi- ja trollibussikoondise kinnitusel asus Sergei esmaspäeval tööle alles mõni tund enne saatuslikku õnnetust. Seetõttu langeb ära võimalus, et ta võis olla ületöötanud.



Ettevõtte juhatuse esimehe Toomas Sepa sõnul on õnnetus nende jaoks topeltraske, sest hukkunud Aleksei isa töötab samas firmas. «Ta on trammirööbaste montöör,» ütles Sepp. Kohe pärast õnnetust sündmuskohale kiirustanud isa saab praegu hädavajalikku hingeabi.



Toomas Sepa väitel on tagantjärele lihtne öelda, et trollijuhi suurema tähelepanelikkuse korral saanuks õnnetust vältida. «Meie trollide ja trammidega reisib aastas kaks kuni kaks ja pool miljonit inimest,» rääkis Sepp. «See teeb aastas neli miljonit sisenemist. Sellise arvu puhul juhtub paratamatult õnnetusi, millest üks või kaks aastas on traagiliste tagajärgedega.»



Sepa sõnul saab õnnetusi, kus inimesed saavad vigastada või surma seetõttu, et jäävad ühissõidukite sulguvate uste vahele, vältida vanade trollide väljavahetamisega. «Ka selles traagilises õnnetuses osalenud trollibuss oli paarkümmend aastat vana ja selle ustel ei ole moodsat automaatikat, mis ei lase inimestel uste vahele jääda,» nentis Sepp.



Rahanappusel sõidab Tallinnas kümneid vanemat tüüpi trollibusse. Õnnetuses osalenud troll oli detsembris läbinud korralise ülevaatuse.



Juhtunu asjus alustas prokuratuur kriminaalmenetlust karistusseadustiku  paragrahvi alusel, mis käsitleb sõidukijuhi ettevaatamatusest liiklusnõuete rikkumist, mille tagajärjel põhjustati inimese surm. Karistusseadustik näeb ette kuni kolme aasta pikkuse vangistuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles