Ahhaa saab koha Vabaduse väljaku all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Päris kindel see veel pole, sest linnavalitsus pole Tartu teaduskeskusega Ahhaa lepingut allkirjastanud, kuid abilinnapea Taavi Aasa sõnul on ideel teadusväljapanekud maa alla viia jumet.





Aas kinnitas, et linnavalitsus on tõesti teinud Tartu Ahhaa teaduskeskusele ettepaneku avada oma huvitav väljapanek Vabaduse väljaku alla rajatavas klaaskatusega galeriis. Esialgu on kõik veel idee tasemel, ühtegi lepingut ei ole osapooled allkirjastanud.



Ta lisas, et väljaku detailplaneeringu koostamisel oli kavas rajada samasse kohta äripinnad. Aeg on aga näidanud, et niisugustes tunnelites kaubandus ei õitse, eriti praeguse majandussurutise tingimustes. Igasuguseid tränimüüjaid ei taha aga linnavalitsus seal Aasa sõnul näha.



Hea pakkumine


«Seetõttu hakkasimegi otsima, mis sellele pinnale võiks tulla, ning jõudsime otsusele, et Ahhaa teaduskeskus sobiks hästi,» märkis abilinnapea. «See tooks ka noori ja lapsi väljaku ja Vabadussõja võidusamba juurde ning seoks kõik tervikuks.»



Ahhaa teaduskeskuse juhataja Tiiu Sild ütles Tartu Postimehele, et Tallinna linnavalitsus tegi keskusele tõesti ettepaneku end pealinnas otse linnavalitsuse ees sisse seada, ning mis neil saaks selle vastu olla.



Ahhaa ja Tallinna noorte infokeskus saab Vabaduse väljaku all oma käsutusse 800 ruutmeetrit pinda, millest 700 ruutmeetrit võtavad enda alla teaduskeskuse töötoad ja näitusesaal. Esimesena peaks seal koha leidma interaktiivne spordinäitus. Väljapanek hakkab pklaanide järgi vahetuma iga poole aasta tagant.



Varem oli plaan hakata klaasgaleriis esitlema ka erinevaid detailplaneeringuid ja muid linna elu kajastavaid väljapanekuid. Kuna aga linnavalitsus ehitab linnahalli lähedusse endale uue hoone, kavandatakse kõik need asjad paigutada maja esimesele korrusele. Küll aga saab tulevikus galeriis näha Vabaduse väljaku ajalugu ning pilte sealt väljakaevatud muististest.



Aas kinnitas, et Vabaduse väljaku ehitustööd kulgevad suures osas graafiku järgi. 23. juuniks jõuab ehitaja kindlasti niikaugele, et Moskva kohviku poolne osa saab uue teekatte, ning seetõttu ei tohiks ka olla häiritud Vabadussõja võidusamba avamine.



«Kogu Vabaduse väljaku pidulik avamine toimub aga tänavu 20. augustil, nagu on juba varem kokku lepitud,» kinnitas Aas. «Praegu ei ole küll mingeid märke, et nii ei peaks minema.»



Abilinnapea lisas, et kuna ehitamise ja arheoloogiliste väljakaevamiste käigus tuleb Vabaduse väljaku alt pidevalt välja uusi ja huvitavaid leide, peavad ka ehitajad oma tööd ümber korraldama ning see võtab teatud aja. Ent midagi hullu ei ole, ehkki töögraafik on pingeline.



«Nii suure ja keerulise objekti puhul juhtub ikka, et mõni osa jääb graafikust maha, aga ehitaja arvestab alati teatud varuga ning mahajäämused saab hiljem tasa teha,» ütles abilinnapea.



Mahajäämus ei sega


Vabaduse väljaku ümberehituse põhiprojekteerija Sweco Projekt juhatuse esimees Aare Uusalu kinnitas, et projekte tuli tõesti pidevalt ringi teha, kuid nüüdseks peaksid kõik joonised valmis olema. Seetõttu ei tohiks Sweco poolt takistusi olla.



«Suvel oli meil küll pidevalt probleeme ja jagelemisi, kuid viimasel ajal ei ole ma midagi niisugust enam kuulnud,» ütles ta.



Sweco Projekti juhatuse esimees Uusalu lisas, et kui mingid projektid on tõesti viibinud, siis võib tegemist olla ehitajaga, kes teeb tööjooniseid. Maa seest väljatulevate leidude tõttu peab neid ilmselt pidevalt ringi tegema.



Vabaduse väljaku ehituse peatöövõtja AS Oma Ehitaja projektijuht Tõnu Sahtel tõdes, et mõnes lõigus on tõepoolest osaline mahajäämus. Arheoloogilised uuringud tingivad pidevalt ehitustööde ümberpaigutamise ning ajutiste ligipääsuteede rajamise, mis muudab ajagraafiku pingeliseks.



«Tänastele prognoosidele tuginedes oleme siiski kindlad, et suudame ehitustööd tähtajaks lõpetada,» kinnitas Sahtel. «Muidugi sel juhul, kui arheoloogiliste väljakaevamiste käigus ei tule esile mingeid suuremaid leide.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles