Trepikodades lapsi vägistav pedofiil sattus taas kohtu alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eigo Asukül
Eigo Asukül Foto: Politsei

Põhja ringkonnaprokuratuur saatis taas kohtu alla viimaste aastate ühe ohtlikuma pedofiili, kes süüdistuse järgi vägistas ja käperdas trepikodades pisikesi tüdrukuid.



40-aastane Eigo Asukül on mees, kes on kurikuulus isegi pedofiilide hulgas. Tema «erialaks» on pisikesed tüdrukud, kes on vaevu kooliealiseks saanud. Oma ohvreid see mees mitte ainult ei käperda, vaid vägistab, kasutades vastupanu mahasurumiseks jõudu.

Oli 2000. aasta jõuluõhtu, kui kaheksa-aastane Maria* helistas Tallinnas oma kodu välisukse tagant emale ja palus fonoluku avada. Kui laps ka kümme minutit hiljem ikka veel tuppa polnud jõudnud, hakkas ema muretsema.

Mureks oli tõepoolest ka põhjust – samal ajal vägistas ja kägistas salaja tüdruku selja tagant trepikotta tunginud Asukül korrusmaja pööningul õudusest ja valust teadvuse kaotanud last.

Mees leidis ohvrid tänavalt


Selle teo eest saatis Tallinna linnakohus Asuküli 2001. aastal kuueks aastaks trellide taha. Taas vabanenud, ei läinud palju aega, kui mees uuesti politsei huviorbiiti sattus. Seekord on ta kohtu all ühe 13-aastase tüdruku vägistamise ja kahe kaheksa-aastase lapse suguelundite käperdamise eest.

Ka 13-aastase Annega* tutvus Asukül juhuslikult tänaval, kus tüdruk möödunud suvel ajalehemüüjana taskuraha teenis.

«Asukül kutsus tüdruku väljamõeldud ettekäändel kaasa ja meelitas ühe korruselamu trepikotta, kus ta katsus vägivallaga ähvardades tüdruku keha ja suguelundeid ning vägistas lapse,» nentis Põhja ringkonnaprokurör Andra Sild.

Selle kuriteo uurimise käigus selgus, et möödunud kevadel oli samade tundemärkidega mees ühes pealinna trepikojas rünnanud, alasti kiskunud ja käperdanud ka kaheksa-aastast tüdrukut.

Kuna tekkis kahtlus, et ohvreid võib veelgi olla, saatis politsei meediasse Asuküli foto, paludes võimalikel kannatanutel endast teada anda. Ei läinudki kaua aega, kui tuli info kolmandastki trepikojaintsidendist. Ohvriks kaheksa-aastane tüdruk.

Kuni 15-aastane vangistus

Prokuröri sõnul on Asuküli «käekiri» kuritegude toimepanemisel olnud alati sarnane.
«Üldjuhul järgnes ta oma ohvrile maja trepikotta ja sisenes koos lapsega lifti, käskis ohvril kusagil kõrgemal korrusel väljuda või tiris ta liftist välja ning pani seejärel toime seksuaalkuriteo,» märkis Sild. «Ainult ühel juhul meelitas ta tüdruku valega kaasa, kuid ka siis pani ta kuriteo toime korrusmaja trepikojas.»

Sellise käitumisega pedofiil on prokuröri sõnul eriti ühiskonnaohtlik, sest ohvriks võib sattuda ükskõik kes, ka kõige hoitum ja pervertide eest hoiatatum laps.

Ei jõua ju ükski lapsevanem oma võsukesega alati ja igal pool kaasas käia, samuti ei aita sellise kurjategija puhul lapsele selgeks tehtud elutõde, et ühegi võõra mehega kaasa minna ei tohi.

Asukül istub möödunud suvest vahi all ning talle süüks pandud uute kuritegude eest võib kohus talle määrata kuni 15-aastase vangistuse.

Võib vaid loota, et selleks ajaks kui mehel tekib võimalus uuesti vabadust maitsta, on kehtima hakanud justiitsministeeriumi ekspertide välja töötatav seadus, mis võimaldab ohtlikku seksuaalkurjategijat ühiskonna ohutuse huvides vahi alla jätta ka siis, kui ta on talle mõistetud karistuse ära istunud.

Möödunud reedel otsustas Harju maakohus, et Asuküli kriminaalasja hakkab kohus arutama märtsi lõpus ning alaealiste ohvrite kaitseks kinniste uste taga.

Laps kaotas hirmust teadvuse

Väljavõte 8-aastase Maria* seletusest kohtule 2001. aastal. Asukül tunnistas kohtus oma süüd.

Kannatanu sõnul sisenes temaga koos trepikotta mees, kes seejärel sisenes temaga koos lifti. Neljandal korrusel haaras mees temal randmest ja tiris jõuga liftist välja prügišahti juurde, kus hakkas teda kägistama. Kui trepikojas enam inimesi ei olnud, läksid nad uuesti lifti, sõitsid 9. korrusele, kus mees võttis ta sülle ja viis pööningule. Seal hakkas mees uuesti teda kägistama. Tal oli kohutav hirm. Mees käskis tal püksid ära võtta ja seejärel hakkas kompama tema jalgu ja suguorganeid. Pärast seda, hoides teda kõrist, käskis oma suguorgani suhu võtta. Ta kartis ja tegi seda. Kui kõik oli lõppenud, läksid nad jalgsi neljandale korrusele, kus mees teda uuesti kägistas, siis suudles huultele. Ta kaotas teadvuse. Mees tõstis ta üles ja hakkas uuesti kägistama. Ta hakkas oksendama ja mees põgenes. Mees varastas tema mobiiltelefoni. 


* Pedofiili ohvriks langenud laste nimed artiklis on muudetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles