Tallinn on hädas Vilmsi monumendi püstitamisega

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Vilms.
Jüri Vilms. Foto: Filmiarhiiv.

Linnavolikogu otsuse kohaselt oleks Eesti riigimehe Jüri Vilmsi mälestusmärk pidanud olema valmis juba selle aasta 13. märtsiks, kuid linn pole seniajani suutnud otsustada, kuhu monument üldse püstitada.

Linnavolikogu otsustas Vilmsi monumendi püstitamise 2007. aasta oktoobris ning sama aasta lõpul leidsid linnajuhid, et kõige paremini sobiks see Toompeale riigikogu maja kõrval asuvasse Kuberneri aeda.

Riigikogu kantselei direktor Heiki Sibul vastas aga toona Tallinna abilinnapeale Taavi Aasale, et kuigi Vilms on Eesti ajaloo silmapaistev tegelane, soovivad riigikogu juhatus ja kantselei jäädvustada mõne sellise ajaloolise suurkuju mälestuse, kelle panus just Eesti parlamentarismi rajamisel on olnud eriti märkimisväärne.

«Meie arvates ei ole praegu sobiv hetk selle küsimuse lõplikuks otsustamiseks,» tõdes Sibul. Samuti märkis ta, et lähiaastatel on kavas Kuberneri aeda põhjalikult rekonstrueerida.

Eelmise aasta alguses otsustas linn jätkata mälestusmärgile uute asukohtade otsimist, kuid ühtegi kohta seni kinnitatud pole.

«Kuna teie arvamuse kohaselt ei peaks linn mälestusmärgi rajamisest loobuma ja ootama ära Kuberneri aia rekonstrueerimise või uued võimalused väärika mälestusmärgi püstitamiseks, palun teie seisukohta, kas teil on tekkinud uusi mõtteid Vilmsi mälestusmärgi asukoha suhtes või on teile teada Tallinnas avalikuks kasutuseks mõeldud sobivaid asukohti erakinnistutel?», küsis abilinnapea Aas eelmisel nädalal saadetud kirjas oma erakonnakaaslasele ning volikogu aseesimehele Tarmo Lausingule.

Keskerakondlane Aas märkis ka seda, et linnavolikogu otsuse ellu viimine Vilmsi kuju püstitamise osas 13. märtsiks osutub ilmselt võimatuks ning tõdes, et seda otsust tuleks muuta.

Vilmsi mälestusmärgi rajamise pakkus välja just keskfraktsioon. Vilms oli Eesti iseseisvusmanifesti välja kuulutanud Eesti Päästekomitee liige ning täitis Eesti Ajutises Valitsuses asepeaministri ja kohtuministri kohuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles