Kristjan Palusalu büst avab tee spordisangarite väljakule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitektuuribüroos Pluss valminud spordisangarite väljaku ideekavandilt on näha, kuidas tulevikus hakkab välja nägema Kalevi spordihalli ja Juhkentali tänava vaheline ala.
Arhitektuuribüroos Pluss valminud spordisangarite väljaku ideekavandilt on näha, kuidas tulevikus hakkab välja nägema Kalevi spordihalli ja Juhkentali tänava vaheline ala. Illustratsioon: Repro

Kahekordse olümpiavõitja Kristjan Palusalu 101. sünniaastapäeval 10. märtsil pannakse tulevasel spordisangarite väljakul Kalevi spordihalli ees püsti tema kuju.



Eile eraldas Tallinna linnavalitsus oma reservfondist 300 000 krooni, et tasuda skulptor Indrek Kirsile Kristjan Palusalu kuju eest. Mälestusmärk leiab koha Kalevi spordihalli ja Juhkentali tänava vahelisel platsil, kuhu linn ja spordiselts Kalev tahavad edaspidi kujundada spordisangarite väljaku.



Kalevi spordihalli direktor Ilmar Raud selgitas, et halli peasissekäigu esine plats peab osaliselt alles jääma, et tagada ligipääs spordihalli teenindavatele suurtele veokitele. Tulevane spordikuulsuste väljak võtab enda alla Juhkentali tänava poolse tükikese platsist.



Enne Palusalu kuju paigaldamist tuleb Raua sõnul korda teha Kalevi halli esine, mis on praegu üpris viletsas seisus. Sangarite väljaku rajamine on aga juba palju mahukam töö ning nõuab ka palju raha.



Spordiseltsi Kalev peasekretär Rein-Vello Ojavere ütles, et praegu käivad  läbirääkimised linnalt kuulsuste pargi rajamiseks lisaraha saamiseks. Konkreetseid summasid ei soostunud ta veel ütlema.



Kauane plaan


Tallinna abilinnapea Kaia Jäppinen mainis, et tema teada ei ole Kalev siiani linnavalitsuselt lisatoetust küsinud. Samas lisas ta, et linnakujunduskomisjonis on arutatud, milline võiks tulevane spordisangarite väljak hakata välja nägema. Esimese hooga on kavas korda teha vaid see ala, kuhu paigutatakse Palusalu kuju. Ülejäänu jääb juba edaspidiseks.



Ojavere sõnul korraldas Kalev spordisangarite väljaku ideelahenduse saamiseks konkursi, mille võitis arhitektuuribüroo Pluss. Nende pakutud kavandi tunnistas linnakujunduskomisjon üksmeelselt parimaks. Töös on esile toodud kogu platsi kujundus, haljastus, spordisangarite kujude paiknemine, jalakäijate liikumissuunad, valgustus ning autode ligipääs alale.



Ta lisas, et Palusalu kuju püstitamise idee tekkis juba paar aastat tagasi ja soov oli legendaarse maadleja mälestussammas püsti panna tema 100. sünniaastapäevaks. Kahjuks see ei õnnestunud.



Vajab ühisotsust


Ojavere sõnul peavad spordialaliidud, olümpiakomitee ning Tallinna linn otsustama, milliste sportlaste mälestusmärgid väljakule paigutada. Need ei pea sugugi olema ainult olümpiavõitjad, vabalt võiksid seal seista ka teised Eesti spordielu nimekad esindajad.



Kesklinna linnaosa vanem Marek Jürgenson ütles, et linnaosavalitsus on Kaleviga juba kokku leppinud 30 000 krooni eraldamises.



«Ega Kalevi spordihalli ümbruses praegu midagi ilusat ju ei ole,» tõdes Jürgenson. «Samas kõrval asub Tiigiveski park, mida oleme hakanud korda tegema. Seetõttu langeb spordisangarite pargi kujundamine meie ideega igati kokku.»



Ta lisas, et kui Kesklinna valitsus suudab veel kuidagi Kalevit abistada, siis seda kindlasti ka tehakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles