Kunstiakadeemia kolib kunstimuuseumi endisse majja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstiakadeemia uus hoone Art Plaza (arhitektuuribürood SEA ja Effekt).
Kunstiakadeemia uus hoone Art Plaza (arhitektuuribürood SEA ja Effekt). Foto: Repro

Tuleval aastal algava kunstiakadeemia uue õppehoone ehituse ajaks kolib kunstiakadeemia laiali üle linna asuvatesse hoonetesse, muuhulgas renditakse ruume Teaduste Akadeemia endises hoones Estonia pst 7 ning alustatakse õppetööd Toompeal kunstimuuseumi endises majas.

Akadeemia haldus- ja finantsdirektor Andri Simo ütles, et uue õppehoone ehitamise ajaks oli vaja leida umbes 7000 ruutmeetrit lisaruumi. Sellest ligi pool leiti endises kunstimuuseumi hoones Toompeal Kiriku plats 1.

«Seal on pinda on umbes 3000 ruutmeetrit, millest enamiku moodustavad suured ateljeed ja kaks keskmise suurusega saali,» ütles Simo. Kunstimuuseumis hakkab pesitsema vabade kunstide teaduskond, samuti toimuma ülemajalised loengud. Simo sõnul on rendihind selle hoone puhul minimaalne, kattes peamiselt haldamisega seotud kulutused.

Samuti on sõlmitud kaheaastane rendileping Teaduste Akadeemia endise hoone Estonia pst 7 ruumide kasutusele võtuks. Seal on pinda umbes 4400 ruutmeetrit ja sinna kolivad disaini teaduskond, raamatukogu ja administratsioon, keldrisse tehakse töökojad.

Soodsad lepingud 

Mõlemad hooned vajavad kunstiakadeemia tööks kohandamiseks ümberehitusi. Kunstimuuseumi hoones teeb seda kunstiakadeemia ise, Estonia pst 7 hoones rendileandja OÜ Teatri Maja, mis investeerib selleks umbes 2,5 miljonit krooni.

«Konkurssi me otseselt ei korraldanud, uurisime kahe kuu jooksul Tallinna kesklinnas erinevaid maju, mis sobiksid meile suuruse ja konfiguratsiooni poolest,» selgitas haldusdirektor. Simo sõnul on büroopindu küll palju saadaval, aga need on kallid ega oleks suutnud mahutada kunstiakadeemia raamatukogu. «Samuti olid probleemid töökodade paigutamisega, sest sepikoda ikka büroohoonesse ei pane!»

Simo sõnul saadi kunstimuuseumi ruumid kasutusse väga soodsa hinnaga, Estonia puiestee ruumid turuhinnaga, 83 krooni ruutmeetri kohta, sisaldades juba ka ümberehituseks kuluvaid investeeringuid.

Senisest intensiivsemalt võtab kunstiakadeemia uue maja ehituse ajal kasutusele ka oma olemasolevad ruumid Mustamäel Raja 11A, vanalinnas Suur-Kloostri 11A/Nunne 16 ning kesklinnas Gonsiori 9.

Uus hoone kahe aastaga

Uut hoonet kavatsetakse ehitama hakata järgmisel kevadel ja valmis peaks see saama kahe aastaga. «Hoone karp on loodetavasti püsti 2011.a. sügisel. Edasine sõltub mööbli ja sisseseade hankimisest,» täpsustas Simo.

Praegu on käsil uue õppehoone projekteerimisetapp, mis peaks lõppema selle aasta sügisel.

Maja ehitusmaksumuseks kavandab akadeemia praegu umbes 400 miljonit krooni, kuid Simo rõhutas, et kõik sõltub lõpuks ehituse riigihankest, mis plaanide kohaselt kuulutatakse välja selle aasta hilissügisel.

Kunstiakadeemia uue hoone ehituseks taotletakse raha Euroopa Liidu tõukefondidest, omafinantseeringu saamiseks püüab kunstiakadeemia müüa oma kinnistuid. Simo kinnitusel alustatakse nende müüki siis, kui uus hoone on valminud ja kõik osakonnad ja teaduskonnad on uude majja kolinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles