Suurpõleng muutis enamiku Mustika keskusest kõlbmatuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sündmuskohale saabus ka taksikoer, kes oli ise pea sama jäme nagu vett täis tuletõrjevoolik. Samal ajal kui peremees pilte tegi, jändas loom voolikuga nagu võrdne võrdsega.
Sündmuskohale saabus ka taksikoer, kes oli ise pea sama jäme nagu vett täis tuletõrjevoolik. Samal ajal kui peremees pilte tegi, jändas loom voolikuga nagu võrdne võrdsega. Foto: Liis Treimann

Artiklit on muudetud 10.03. 2009!

Neljapäeva hommikul kell 8 tõuseb Tallinnas Mustika kaubanduskeskusest tohutu suitsusammas. Juba tükk aega tagasi ärganud linn vaatab hirmus Mustamäe poole, sest sellist suitsu pole ammu nähtud.


Need, kes parajasti lähemal, näevad ka hiiglaslikke leeke, mis keskusest – kunagisest Kadaka turust – just ONOFFi elektroonikapoe juurest tõusevad. Tuleleegid tõusevad Tele2, Kahe Karu ja Päikesekiire solaariumi siltide eest.



Kuigi hiigelhoone fassaad on terve, langeb mingil hetkel sisse osa katusest. Päästemasinad, kiirabi, turvafirmad – kõik võitlevad juba kolmandat tundi hiigelpõlenguga. Samal ajal on keskuses asuva Prisma marketi välisukse taga neli-viis kohalikku prouat, kes ei mõista, miks pole nende kodupood juba tavapäraselt uksi avanud.



«Kauplus on suletud! Tulekahju ju,» ütleb neile turvamees. «No oleks võinud ju sildi välja panna,» pahandab üks püsikundedest ja teeb pahaselt minekut. Õnnelikud on need, kelle kurb meel on põhjustatud ostmata jäänud piimast ja saiast. Sadadel kaubanduskeskuse töötajatel ja äripidajatel on hoopis teist masti mured.



«Ma olen juba mitu peatäit nutnud,» ütleb hoones toidukohta pidav naine ja ta silmad lähevad uuesti märjaks. Ta sai põlenguteate kell 7 oma töötajalt, kes pidi hakkama värskeid saiu küpsetama.



Täna saia ei saa


«Kas täna saia ei saagi?» küsib üks möödatõttav noormees. Kuigi tuli otse selle toidukohani ei jõudnud, pole ärinaisel palju lootust seal oma vara tervena näha. «Veekahjustusi ja tahma on kindlasti igal pool. Ei usu, et meie ärist siin enam asja saab,» ohkab ta.



Töötajad – kuus-seitse noorikut – lohutavad teda: «Ärge nutke. Ja helistage meile kohe, kui tulekahju tagajärgede koristamisel abi tarvis.» Naised lähevad nukrana laiali.



«Keegi midagi ei räägi. Sisse ka ei lasta, et tooks või arvutidki ära,» kurdab ärinaine. Tunnistab, et ta oma kohvikuvara kindlustanud ei ole. Oma nime ei soovi ta Postimehele öelda, sest tal olevat rendileandjaga niigi kehvad suhted.



Uudistajaid on palju. Politsei inimesi eriti ligi ei lase, sest nii poodide sisustus kui kaup on muutunud tohututeks mürgise plastisuitsu pilvedeks. Kohalikest töötajatest uudistajate hulgas levib jutt, et tuli sai alguse ONOFFi poolelt.



Suits on ka kõrvalolevate Esvika Elektri ja Ergo kindlustuse hoonetes. Tuletõrje peab Esvika maja regulaarselt veega jahutama, et see tuld ei võtaks, majast väljunud mehed võtavad õhuvanne lumehange otsas. «Seal sees pole ju midagi hingata. Tuul ajab kõik siiapoole,» ütleb üks.



Põhja-Eesti päästekeskuse avalike suhete büroo juhataja Peeter Randoja teeb keskpäeval kokkuvõtteid. Päästjatel pole mitte kerge, sest kokkuvajunud ehituskonstruktsioonid tuleb üles tõsta, kuna nende all on varjatud tulekolded. Kohale tuuakse rasketehnika – kraanad ja tõstukid.



Randoja sõnul sai päästeamet tulekahjuteate kell 5.41. «Tõenäoliselt sai tulekahju alguse ONOFFi laoruumist, seal nähti kõige intensiivsemat põlemist,» kinnitab Randoja.



Randoja kinnitab, et nii suurt kaubanduskeskuse põlengut pole Eestis varem olnud, keskuse müügipinna suurus on ligi 26 000 ruutmeetrit. Mustika keskuses on saanud suitsukahjustusi kõik asutused, veekahjustusi pooled ja tulekahjustusi kolmandik.



Pärastlõunal näeb keskus üsna õnnetu välja. ONOFFi ja Enteri elektroonikapoest ning Masku mööblipoest ei tasu rääkidagi, sest nendest ruumidest polnud midagi järele jäänud. Vaid päästetöötajad askeldavad söestunud poejäänuste vahel ning teevad järelkustutust.



Järel vaid riismed


ONOFFi turundusjuht Piret Tikand kinnitab, et poest pole järel suurt midagi.



Partneri apteegi juhataja Gendre Kullamaa seisab pärastlõunal labajalani ulatuva veekihiga kaetud müügiruumi uksel ning oli üpris nõutu. Natuke aega tagasi oli käinud kahjukindlustaja ning teinud apteegist pilte.



Kullamaa sõnul tuleb põrandakatted kindlasti välja vahetada, aga see on väike asi. Tegelikult peavad apteekrid kõik riiulites olevad medikamendid ja ravimid korralikult üle vaatama, kui palju suits ja tahm on neile viga teinud.



Kõige närvilisem seltskond on aga keskuse ühe sissepääsu juures. Nimelt on Põhja-Eesti päästekeskuse juhid otsustanud, et põlengus vähem kannatada saanud poodide omanikud võivad oma vara üle vaatama minna. Uksel seisab neil aga vastas neiu, kes nimetab end keskuse esindajaks, käsib kõigil sisenejatel nime paberile panna ning laseb inimesi ainult jaokaupa sisse.



Keskuse ühe mööblipoe esindajad, kes pole nõus oma nime ütlema, on pahased, sest peavad rohkem kui poolteist tundi sisselaskmist ootama. Sugugi ei meeldi neile ka see, et kõik on nii salastatud ning omanikud peavad oma vara ülevaatamiseks tundide viisi jalgupidi vees seisma.



Pärast ekskursiooni oma poes selgub, et vesi polegi mööblile ja valgustitele väga palju kahju teinud. Hoopis suuremat peavalu teeb see, et kogu mööbel oli kaetud paksu tahmakihiga. Kui laudadelt saab selle veel maha pühkida, siis diivanite ja tugitoolidega pole enam midagi teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles