Tallinn rahastab Inno ja Irja Tähismaa raamatut

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raudus kätega abilinnapea Vladimir Panov 2003. aastal ajakirjanike piiramisrõngas.
Raudus kätega abilinnapea Vladimir Panov 2003. aastal ajakirjanike piiramisrõngas. Foto: Liis Treimann.

Linnavalitsus otsustas täna eraldada 200 000 krooni osaühingule Suss ja Hiireke vaba ühiskonna teemalise raamatu kirjutamise ja kirjastamise kulude osaliseks katmiseks.


Linnapea Edgar Savisaar ütles tänasel pressikonverentsil, et linnavalitsus otsustas toetada Inno ja Irja Tähismaa vabast ühiskonnast ja sealhulgas kindlasti ka Vladimir Panovi juhtumist rääkiva raamatu väljaandmist.

«Otsustasime nende projekti toetada vastavalt Tallinna linnavolikogu otsusele, millega me peame tähtsaks vaba ühiskonna päeva tähistamist,» ütles linnapea.

«Raamat keskendub põhiolemuselt vaba ühiskonna kaitsele. Seal käsitletakse isikuvabadusi ja nende kaitset Eestis. Vaba ühiskonna teemat lahatakse raamatus Tallinna ekslinnapea Vladimir Panovi juhtumi näitel,» selgitab eelnõu seletuskiri.

«Raamatus on kavas kirja panna intervjuud Vladimir Panovi juhtumiga seotud inimestega, sealhulgas kapo ametnike, linnavalitsuse töötajad, Panoviga koos süüdistuse saanud ettevõtjad, toonase valitsuse liikmed, prokuratuuri töötajad, advokaadid ning ajakirjanikud,» lubab eelnõu.

Raamatu väljaandmisega seotud kuludeks on planeeritud 290 000 krooni, millest 200 000 krooni katab linnavalitsus. Raamatu planeeritud mahuks on 200 lehekülge ning valmimise orienteeruv aeg on 15. juuli 2009.

4. märtsil 2003 võeti toonane keskerakondlasest Tallinna abilinnapea Vladimir Panov ja kaitsepolitsei endine asedirektor Priit Tikerpe korruptsioonikahtlusega vahi alla. Kahtluse all oli ka ekspankur Andres Davõdov.

Kohtuasi puudutas osaühingu Kakumäe Võrgud aktsiate müüki. Väidetavalt olevat Kakumäe Võrkude juhatuse liige Andres Davõdov andnud 150 000 krooni Tallinna abilinnapeana töötanud Panovile selleks, et too tagaks OÜ-le Kakumäe Võrgud soodsate õigusaktide menetluse, Tallinna linnaga teenuselepingu sõlmimise ning vee- ja kanalisatsiooni liitumistasude hüvitamise.

Mitu aastat kestnud kohtuasi hakkas 2006. aastal lõpuks otsuseni jõudma, kui asja menetlenud kohtunik Ardi Šuvalov jäi vahele Davõdovilt altkäemaksu küsimisega. Seejärel viidi asja arutamine üle Pärnu maakohtusse ning alustati sellega sisuliselt otsast peale.

Panovi vintsutamine lõppes alles 2008. aasta jaanuaris, kui riigiprokurör loobus tema ja Tikerpe vastu esitatud süüdistustest, põhjendades seda sellega, et tõendite hindamise praktika on riigikohtus vahepeal muutunud ja viis aastat hiljem uusi tõendeid koguda oleks keeruline. Kohus mõistis Panovi ja Tikerpe õigeks. Andres Davõdov mõisteti õigeks mõni kuu hiljem.

Panovi arreteerimise mälestuseks otsustas Tallinna volikogu hakata iga aasta 4. märtsil tähistama vaba ühiskonna päeva.

Tänavu 11. märtsil eraldas linnavalitsus keskerakondlasest teleajakirjanikule Peeter Võsale kuuluvale Firmaabi Mittetulundusühingule 400 000 krooni dokumentaalfilmi «Vaba Ühiskonna Liikumine» tootmise kulude osaliseks katmiseks.

Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimehe Remo Holsmeri sõnul on linna otsus eraldada Inno ja Irja Tähismaale 200 000 krooni raamatu kirjutamiseks justkui linnarahvale näkku sülitamine.

«Esiteks see on selgelt igasugustele printsiipidele mittevastav rahaeraldus. Praeguses situatsioonis, kus lasteaedades hoitakse kokku elektri arvelt, siis sellist rahaeraldust minu hinnangul kindlasti ei tohiks teha,» rääkis Holsmer ERR Uudistele.

«Positiivne selle asja juures on see, et Inno ja Irja on lõplikult kapist välja tulnud. Miks muidu Savisaar nende blogi nii jooksvalt reklaamib. Siin on väga selge seos nende kõigi otsuste vahel,» lisas ta.

Holsmeri sõnul ei kannata kriitikat ka see, et raha eraldatakse reservfondist. «Reservfondi kasutatakse tavaliselt sel juhul, kui toimub midagi erakordset. Näiteks õnnetusjuhtum või kohtuotsus, kus on linnalt midagi välja mõistetud. Selline otsus praegusel säästurežiimi ajal on ikka selgelt linnarahvale näkku sülitamine,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles